UK Short-Let RulesTracker

EPC and energy rules for holiday lets

Hosts often ask whether holiday lets must hit EPC C by 2030. For England and Wales, the official answer today is: the higher private-rented MEES standard is aimed at long-term tenancies, short-term lets are not required to comply at this time (the position remains under review), and you may still need an EPC in some cases — but not under a blanket "holiday let = EPC C" rule.

In short: EPC and MEES for holiday lets

From GOV.UK. Not legal advice. England and Wales MEES focus.

In force

Short-term lets

Not in PRS MEES for now

Government response: STLs not required to comply at this time.

Proposed

Under review

May be brought in later

SoS power + tailored consultation before any decision.

Coming

PRS long-term

Higher standard by 1 Oct 2030

Up to £10,000; dual-metric / C-equivalent. EPC E until then.

Coming

EPC reform

New domestic EPCs in H2 2027

Launch moved (update 9 Mar 2026); shared industry plan.

1. Does this apply to my holiday let?

For England and Wales short-term / holiday lets used as guest accommodation rather than a long-term private tenancy:

What this means for hosts

If you only run short-term holiday lets in England or Wales, do not treat the 1 October 2030 PRS MEES deadline as applying to those lets today. If you also let long-term on a relevant private tenancy, the PRS rules can still apply to that tenancy — see section 2.

2. What the 2030 PRS standard is (for contrast)

This section is for hosts who also let long-term, or who need to understand what STLs are currently carved out of.

UNVERIFIED Exact band thresholds on the new EPC metrics will be confirmed once reformed EPCs and the Home Energy Model detail are finalised. This page does not invent those numbers.

3. When you may still need an EPC

Official sources do not say "every holiday let must have EPC C". They say you must check.

If your case is unclear

If the official pages are vague for your exact letting pattern, follow GOV.UK EPC guidance, use find an energy certificate, and ask your conveyancer, council licensing team or a qualified assessor. We do not invent a blanket holiday-let EPC grade.

UNVERIFIED Whether a particular Airbnb-style booking model is always a "licence to occupy" vs a tenancy is a legal characterisation we do not decide here. Use the official exceptions list and professional advice for your facts.

4. What is under review / what hosts should watch

5. Scotland and Northern Ireland

The higher MEES standard and short-term-let carve-out described above are England and Wales PRS policy.

Check local rules rather than assuming England/Wales MEES applies unchanged.

6. What hosts should do now

Get an email when short-let energy or MEES rules change

We track the England and Wales PRS MEES short-term-let position and EPC reform against GOV.UK. Short-term lets are out of PRS MEES for now but under review — we email you if that changes.

Dates and sources we're watching:

Pick England or Wales (where this MEES policy applies). You also get the weekly UK "what changed" email. Plus one short weekly UK "what changed" email. Free, no spam, unsubscribe any time.

Common questions

Do short-term lets have to meet the new 2030 PRS energy standard?

No, not at this time. In its 21 January 2026 response on improving the energy performance of privately rented homes, the government said short-term lets will not be required to comply with PRS MEES for now. That position remains under review. The government will seek legislative power for the Secretary of State to bring short-term lets into scope later if needed, and commits to seek views on how such a policy could be tailored before deciding.

What is the higher MEES standard for long-term private rented homes?

For privately rented homes in England and Wales, government will raise minimum energy efficiency standards using new EPC metrics (a dual-metric fabric-first approach described as delivering outcomes similar to EPC C). Landlords must invest up to £10,000 per property. All tenancies in scope must comply by 1 October 2030. The existing EPC E minimum continues until then.

Does my holiday let need an EPC today?

It depends. GOV.UK self-catering guidance for England says you must check whether you need an EPC, and points to the Energy Performance Certificates guidance. That guidance says you normally need an EPC when selling or renting out a dwelling, but lists exceptions that can cover some holiday accommodation — including holiday accommodation rented out for less than 4 months a year, or let under a licence to occupy. There is no blanket "every holiday let must reach EPC C" rule on those pages. Use the official guidance and the find-an-energy-certificate service.

Is there a rule that holiday lets must reach EPC C?

Not for short-term lets under the PRS MEES response. The higher 2030 standard (EPC C-equivalent against new metrics, £10,000 cost cap) is for the domestic private rented sector in England and Wales. Short-term lets are out of scope for now, under review. Do not treat long-term PRS MEES as if it already applied to holiday lets.

What is changing about EPCs themselves?

Government published a partial response to reforms of the Energy Performance of Buildings regime. New headline metrics will appear on reformed domestic EPCs. An update on 9 March 2026 moved the launch of reformed domestic EPCs to the second half of 2027 (later than the earlier target), while government works with industry on a shared plan.

Does this apply in Scotland or Northern Ireland?

The higher PRS MEES policy described on this page is for England and Wales under the PRS Regulations. Scotland and Northern Ireland have their own energy and EPC frameworks. Short-let treatment there is not verified in detail on this page — check local official rules. Scotland short-term let licensing often asks for an EPC for whole-house or flat lets; see our Scotland licence guide.

I also let long-term as a private landlord. What should I do?

If you let on a relevant long-term tenancy that is within the domestic PRS MEES rules in England or Wales, the existing EPC E minimum still applies, and the higher standard must be met for all such tenancies by 1 October 2030 (subject to exemptions and Parliamentary approval of the legislative steps). Read the domestic PRS landlord guidance and the January 2026 government response. Short-term holiday use is treated separately for now.

What should hosts watch for next?

Any decision to bring short-term lets into PRS MEES (still under review), the primary and secondary legislation for the higher PRS standard, reformed domestic EPC launch in the second half of 2027, and updates to GOV.UK self-catering and EPC guidance. Sign up below for alerts when the short-let energy or MEES position changes.

Is this legal advice?

No. This page is general information from GOV.UK sources checked on 7 November 2026. Energy and letting rules depend on how you let the property. Confirm with the linked official guidance and a qualified adviser before acting.

Related: England rules · England fire safety · Holiday let insurance · Making Tax Digital · Holiday let tax after FHL · Deadlines · All guides.

Official sources

Show all official sources (6)

Not legal advice. General information based on the GOV.UK sources above, checked 7 Nov 2026. Marked UNVERIFIED where official pages leave detail open or where Scotland/NI rules were not re-verified for this page. Confirm with the linked guidance before acting. Free to cite with a link back. The UK Short-Let Rules team.

Get free rule-change alerts for your council

Pick your council. We email you when its short-let rules change (licensing, planning, levy, fees), plus one short weekly "what changed" email. Free. Unsubscribe any time.

Was this page helpful?

We only use this to improve the site. Privacy